FINAL PROJECT 2021

Inleiding

EINDwerk of BEGINwerk?

In 2014 begon mijn studie in fotografie aan Coloma (Mechelen). Vandaag, 7 jaar later maak ik hier mijn ‘laatste’ reeks. Dit om mijn Bachelor diploma te behalen van Audiovisuele Technieken Fotografie aan Karel de Grote Hogeschool (Antwerpen). 

Mijn eindwerk zal gaan rond macrofotografie.

Binnen macro ga ik abstract te werk. Een reeks creëren dat de vraag oproept ‘Waar kijk ik eigenlijk naar?’. 

Mijn inspiratie

Credits fotografen:
Eigen werk Bo Tuypens, Jacqueline Hammer & Mirka Van Renswoude

Efflux

Vloeiing of stroming

Efflux 5·400113·667681

Zelf ben ik al jaren aan het experimenteren met macro fotografie. Dit door te spelen met allerlei lichtopstellingen, texturen en vloeistoffen. Hieruit heb ik op een unieke manier leren kijken naar alledaagse objecten. De ‘macrowereld’ is dan ook de speeltuin waar mijn kinderlijke nieuwsgierigheid zijn gang kan gaan. Wat ik uit dit eindwerk wil halen? Abstracte beelden die je doen afvragen waar je nu naar kijkt. Ze moeten voor mij een vorm van rust, evenwicht en elegantie uitstralen. Alsook vrij te interpreteren blijven voor de kijker.

 

 

Promotor/Stagebegeleider

Johan Van Der Hasselt

Johan, mijn stagebegeleider heeft zelf een persoonlijke reeks genaamd ‘One step from earth’. Hier sprongen enkele beelden mij meteen in het oog. Voornamelijk de sfeer die door de lichtsituaties over komen. Na het vastprikken van mijn thema wist ik meteen dat hij een sterke promotor zou zijn voor de gelijkaardige aanpak die ik nastreef. 

Feedbackmoment 01

Workflow

Voor dit soort project moet ik de deur niet uit. Dat is een groot voordeel. Ik ben ook niet afhankelijk van anderen. Mijn energie of inspiratie piekt vaak ’s avonds. Omdat ik met kunstlicht werk kan dat zonder enig probleem. Zo schiet ik meestal rond 20u in actie. Dit kan dan wel eens uitlopen tot 2u ’s ochtends. Vanaf dat ik in de ‘flow’ ben verlies ik de tijd uit het oog. Het enige waar mijn aandacht naartoe gaat is het zoeken naar interessante details die mijn macrolens binnenstromen.

Mijn eerste beelden zijn heel verschillend in stijl. Ik twijfel nog in welke richting ik zal gaan. Ik kies ervoor om mijn beelden vierkant te houden. Dat de reeks een zwart-wit reeks wordt staat ook al vast. Door de jaren heen heb ik voornamelijk geëxperimenteerd met kleur in mijn werk. Om opnieuw een frisse kijk te krijgen op het genre kies ik ervoor om zwart-wit te herontdekken.

De feedback:
Zo veel mogelijk fotograferen om een beter zicht te krijgen op het geheel van de reeks. 

Feedbackmoment 02

Een aanvullend beeld met extra oog op styling. Ondanks het onderwerp slaagde ik erin om minder aan het toeval over te laten. Ik gebruikte pincetten en schroevendraaiers om olie te verplaatsen en zo vorm te geven. Om het licht en de schaduwen te bepalen maak ik gebruik van gekleurd A4 papier. Dit kan ik onder en rondom het onderwerp verplaatsen om de stijl te manipuleren.

De feedback:
Zwaar gestileerde beelden kunnen werken. Fotograaf goed verder. Denk na over hoeveel beelden je wilt bekomen op het einde. Probeer de stijl zeker interessant en gevarieerd te houden. Denk alvast na over hoe je de beelden wil printen voor de eindjury.

Feedbackmoment 03

Nieuwe beelden in gelijkaardige stijlen als voordien. De witte parelachtige look als tegenpool van de zwarte bol. En als tweede beeld eentje met de glossy look. Deze stijl speelt meer in op het lijnenspel. Alsook de balans en scheiding tussen lichte en donkere tinten. De printtechniek die ik wil gebruiken is een aluminiumprint. Hiervoor bestel ik een testprint van 20x20cm.

De feedback:
De aanvullende beelden werken. De stijlen zijn echter nog uiteenlopend. Zoek hier een constante in. Probeer tegen de laatste feedbackmomenten hieraan te werken.

Feedbackmoment 04

Doorheen het fotograferen herken ik drie verschillende stijlen die ik leuk vind. Een iets zachtere stijl dat opgebouwd is uit grijstinten. Een tweede stijl die de focus legt op het lijnenspel met een scheiding tussen zwart/grijs/wit. En een derde stijl die zwart op zwart en wit op wit werkt. Als totaalbeeld wil ik voor 9 beelden gaan. Opgesplitst in drie reeksen van drie. Eén reeks van drie beelden per beeldstijl.

De feedback:
9 beelden kunnen werken, probeer je beelden nog te finetunen zodat de grijstonen beter bij elkaar passen. Voeg genoeg contrast toe zodat ze niet te flets worden. De print lijkt kwalitatief in orde, probeer groter te gaan naar 30x30cm.

Feedbackmoment 05

Het eerste beeld toont de samenkomst van zwart op zwart en wit op wit. Het dient als koppelstuk in de opstelling van de eerste driedelige reeks. Het glossy beeld speelt met vormen en lijnen. Het laat zien dat je met eenzelfde onderwerp verschillende stijlen kan bekomen.

De feedback:
Drie reeksen van drie werken hier goed. Probeer je bewerkingen nog af te maken en de stijlen aan elkaar af te toetsen.

Eindresultaat

Efflux 5·400113·667681